DC Comics filmer har ett problem

DC Comics började satsa på ett Extented Universe omkring fem år efter Marvel påbörjade sitt Cinematic Universe med den första Iron Man-filmen 2008. DC:s Extented Universe första film var 2013:s Man of Steel. DC har betydligt färre titlar än Marvel men de har planer på många uppkommande titlar. Ett problem med DC Extended Universe har dock har haft ett bra tag är mottagningen från både fans och kritiker.

Många skulle nog säga att några av de bästa DC-filmerna någonsin var vad vi kom att kalla Dark Knight trilogin: med Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008) och The Dark Knight Rises (2012). Och många lyfter just fram den andra filmen som ett mästerverk på grund av bland annat den bortgångne Heath Ledgers roll som Jokern. Filmen rapporterades 2010 ligga på 36:e plats av de mest inkomstbringade filmerna någonsin på just över en miljard dollar.

Och även om The Dark Knight Rises spelade in omkring 80 miljoner dollar mer är det nog betydligt vanligare att se The Dark Knight hyllas mer. Filmen inspirerade massvis med andra Batman-projekt, somliga lite mer ovanliga än andra Men allt detta skedde ju som sagt innan DC började med sitt Extended Universe och har därför fått något av ett sämre rykte bland många när det kommer till deras filmer. De som för tillfället ingår i Extended Universe är som följer:

  • Man of Steel (2013)
  • Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)
  • Suicide Squad (2016)
  • Wonder Woman (2017)
  • Justice League (2017)
  • Aquaman (2018)

Tre av dessa filmer ligger på ett metascore mellan 40-45 och 6,1-6,5 på IMDB. Det är inte på något sätt ett fantastiskt resultat men heller inte de värsta superhjälte filmerna där ute idag. Men den enda filmen som gjort sig riktigt bra både på Metacritic och IMDB är idag Wonder Woman. Man of Steel och senaste filmen Aquaman gjorde bra ifrån sig på IMDB men har något mindre positiv poäng på Metacritic. Många har spekulerat kring vad problemet med filmerna kan vara och varför de inte får samma framgång som Marvels.

Nyhetssajten VICE har bland annat påstått att det beror på deras förlegade syn på superhjältar och menar att biobesökare inte länge är intresserad av den perfekta hjälten utan föredrar mer humanitet i dem. Men vad det än är håller många tummarna att DC ska kunna lära sig från sina misstag och få fler att hylla de uppkommande filmerna. Kanske kan de till och med göra det men den uppkommande filmen Shazam! som har premiär den 5 april.